Taleassistenter blir den nye hverdagen

Taleassistenter blir den nye hverdagen

Er du klar for en digital talestyrt assistent som kan hjelpe deg å styre huset ditt? I dette innlegget forteller produktsjef i Futurehome, Stian Øien om sin opplevelse med Amazon Echo og Google Assistant og hvorfor han mener denne teknologien kommer til å bli et helt vanlig syn i norske hjem om ikke lenge. Ifølge Juniper Research så vil 55% av amerikanske hjem, over 175 millioner husstander ha en talestyrt assistent installert innen 2022.

Som produktsjef i Futurehome så er jeg vant med å bruke alle mulig slags moderne teknologi. Når man blir eksponert for slik teknologi over tid så er det lett å bli stemplet som en “nerd”, samtidig så er jeg også en familiemann med to barn. Som en hardcore teknologientusiast og familiemann så har jeg et spesielt godt innblikk i hvilke teknologier som kommer på markedet bare for entusiaster som meg og hvilke produkter som kommer på markedet for allment bruk.

For en stund siden så kjøpte jeg og installerte en digital talestyrt assistent i huset mitt. Jeg var en av de første i Norge som fikk tak i en Amazon Echo og jeg likte den veldig godt. Men det oppstod et problem, jeg var den eneste som brukte den i familien, fordi den ikke hadde veldig mange lokale funksjoner. Grunnen til dette var at Amazon Echo’en trodde den var i USA, derfor kunne jeg ikke spørre den om hvordan været kom til å bli i morgen, hvordan trafikken fløt på vei til jobb eller andre ting relatert til mitt geografiske område.

Det var mulig å brukte IFTTT integrasjoner for å kontrollere Futurehome og andre smarthus gadgets, men alle kommandoene måtte starte med å si “trigger”. For eksempel så måtte jeg si “trigger sleep mode” for å aktivere nattmodus i smarthuset mitt. Hver kommando for å styre Futurehome funksjonene mine måtte starte med “trigger”. Jeg hadde ønsket og håpet at Amazon Echo skulle være mer menneskelig enn den var, i og med at jeg måtte starte alle kommandoene med “trigger!” så ble den for robotaktig og firkantet for min smak.

Ikke lenge etter at jeg hadde fått Amazon Echo i huset og testet den, så kom Google Home Assistant på markedet. Dette ble en såkalt “game changer”, ikke bare for meg, men for hele familien min.

Google Assistant forstod godt hvor den var i verden og kunne hoppe inn i kalenderen min når jeg spurte, jeg la inn ruten jeg pleier å kjøre til jobb så jeg kan spørre hvordan trafikken var før jeg reiser og jeg kunne fint spørre hvordan været ville bli i morgen. Mye av grunnen til at jeg fikk så gode svar fra Google Assistant i forhold til Amazon Echo var at Google Assistant har tilgang på Google Search. Noe som gjorde at jeg fikk mye mer nøyaktige og kontekstuelt riktige svar.

Med IFTTT plugin så kunne vi også bruke Google Assistant med Futurehome for å kontrollere huset vårt. Men denne gangen var systemet mer fleksibelt. Google Assistant hadde muligheten til å definere flere “triggere” for kommandoer i Futurehome, for å få nattmodus så kunne jeg si:

  • Good night
  • I am going to bed
  • Activate sleep mode
  • Etc…

Det fine med Google Assistant er at du ikke trenger et spesifikt trigger ord, du kan snakke med en naturlig stemme som om du snakket til en du kjenner. I tillegg kan du også kontrollere lys og andre apparater fra 0-100% med bare en “applet” i IFTTT.

I smarthjemmet vårt så bruker vi Google Assistant som hovedbryteren til de forskjellige “modusene” vi har i Futurehome. Jeg har enda ikke satt opp at den kan låse opp eller igjen dører fordi dette kan utgjøre en sikkerhetstrussel, men alle andre snarveiene og modusene jeg har satt opp kjører perfekt. Alle i hjemmet vårt bruker talestyringen og vi har en Google Assistant i flere rom. Den seks år gamle jenta mi elsker å kunne åpne garasjen ved å snakke med Google Assistant for å hente sykkelen sin og kona mi bruker den hver kveld for å sette riktig stemningslys når barna har lagt seg.

Simpelthen så bare virker det. Det er så enkelt at jeg er overbevist om at dette kommer for fullt i nær fremtid. Gjennom 2018 kommer vi i Futurehome til å jobbe med enda tettere integrasjoner mot flere talestyrte assistenter, slik at du skal slippe å gå gjennom tjenester som IFTTT. Vi skal sørge for at vi har noe spennende klart for dere når produkter som Google Assistant kommer på hyllene i norske butikker og spesielt når produktene blir levert med norsk tale.