Råd til deg som frykter NVE’s effekttariffer på strøm

Råd til deg som frykter NVE’s effekttariffer på strøm

Hittil i 2018 har vi hatt den dyreste strømmen på 7 år, ifølge SSB så er strømmen 24 % dyrere enn samme tid i fjor. Dette på grunn av den kalde og lange vinteren vi hadde i år. For veldig mange så svir dette i lommeboken, spesielt med tanke på den glohete mai måneden og juni måneden vi hadde.

Likevel kan årets økning i priser vise seg å være mye lavere enn det det vil bli fremover. Strømprisene kommer til å stige mer og mer i fremtiden, på grunn av de nye forslagene til NVE (Norges Vassdrags og Energidirektorat) om effekttariffer. Om et par år så kommer vi til å måtte betale for mer enn bare forbruket av strømmen vår, men også hvor mye strøm vi bruker på en gang.

Grunnen til at NVE ønsker å innføre effekttariffer er for å unngå dyre utbygginger i nettet. Strømnettet i Norge klarer å levere nok strøm til alle, men det klarer ikke levere strøm til alle på en gang. Spesielt når etterspørselen øker.

Når du lader Elbilen din eller lager mat på induksjonstoppen, på samme tidspunkt som naboen din og halvparten av alle andre i byen din, så vil nettet bli overbelastet.

NVE har identifisert to løsninger: de kan bygge ut nettet og finansiere det ved å øke nettleien, (så du får enda dyrere strøm enn du har i dag), eller de kan legge på effekttariffer til forbruket ditt. Dette betyr at jo mer du bruker på en gang, i strømnettets «rush tid», jo mer betaler du for strømmen din.

Uansett kommer strømregningen din til å bli høyere når de nye forslagene trer i kraft.

Norge er et land med stort behov for oppvarming

I Norge bruker vi mye strøm på oppvarming i vintermånedene i forhold til andre land som bruker mer gass og andre alternative oppvarmingskilder. I England brukes gass mest til oppvarming, strøm brukes til belysning, datamaskiner og andre apparater i boligen som ikke bruker så mye strøm.

De nye leilighetene som bygges i dag, bygges uten piper og alternative oppvarmingsmuligheter annet enn strøm. Dersom du bor i en av disse leilighetsbyggene, så har du ingen mulighet til å endre strømforbruket ditt på vinteren. Du kan jo ikke gå rundt i boligen din å fryse heller.

Dersom du er som de fleste andre nordmenn bruker du mest strøm på oppvarming, og mye mindre på andre ting som lys og elektriske apparater.

Spar strøm ved å installere et varmestyringssystem i huset ditt

ENOVA gir støtte til deg om du ønsker å investere i et varmestyringssystem. Du kan få 20 % av investeringen din, opp til 4.000 kroner i støtte fra ENOVA når du har investert i et varmestyringssystem med 3 eller flere «soner» hvor du kan kontrollere temperaturen etter dine behov, med optimalt strømforbruk. Støtten kan også søkes om ved utbedring av fritidsbolig.

Med bare én varmestyringspakke fra Futurehome så kan du styre varmen i huset ditt rett fra smarttelefonen din eller sette det opp til å reguleres automatisk.

Se for deg at du våkner om morgenen og stuen og kjøkkenet ditt er varmt og godt, uten at panelovnene har stått på hele natten, de skrudde seg automatisk på en time før du skulle stå opp. Varmekablene er bare på slik at du har et varmt bad og kjøkken når du trenger det. Når du reiser på jobb så setter du boligen din i «borte modus» så slår lyset seg av og varmen senkes eller skrus av mens du er borte. En time før du kommer hjem kan du enkelt ha satt opp for at appen skal skru på varmen igjen, slik at det er varmt når du kommer hjem fra jobb.

Med smarthus fra Futurehome så trenger du ikke bekymre deg over effekttariffene som kommer. Du vil i fremtiden kunne styre varmen i huset ditt automatisk, slik at du bruker minst mulig strøm når strømmen er dyrest. Du kan bruke minst mulig lys når strømmen er dyrest og du kan lade elbilen din når strømmen er billig, ved å sette opp automatisk ladestart, for eksempel klokken 23.00.

Hvis du er interessert i å lese mer om hvordan smarthus kan gjøre hverdagen din enklere, tryggere og mer forutsigbar kan du laste ned smarthusguiden vår her.

I guiden kommer du til å lære:

  • Hvordan du kommer i gang med smarthus raskest mulig
  • Les om andres erfaring med smarthus
  • Finn den rette løsningen for deg
  • Tips og triks fra Futurehome som gjør hverdagen lettere

Trykk her for å få Smarthusguiden tilsendt.