Luke #15 Hvordan kan eksisterendes lys gjøres smarte?

Luke #15 Hvordan kan eksisterendes lys gjøres smarte?

Hvordan kan du gjøre eksisterende lys smarte? I grunnen er det ganske enkelt å få til, og i forhold til tidligere er det også blitt rimelig å få smart belysning.

Som en kan se av bildet, så går elektriker inn bak eksisterende lysbryter og monterer en bryter, her i sort utgave. En slik bryter er enten av/på bryter eller en dimmebryter. Denne sorte bryteren plasseres da inne i veggboksen bak den vanlige hvite lysbryteren.

Normalt er det den hvite fysiske lysbryteren som regulerer lyset av og på, men om du har den sorte bryteren bak så kan du også skru av og på via Futurehome-appen i tillegg til den gode gamle bryteren på veggen. Har man en modusbryter i gangen så kan man skru av alle lys samtidig før en løper ut døra. Det er selvsagt også mulig å sette på tidsstyring på lysene og at de skal av på til et gitt tidspunkt, sammen med andre smarte enheter.

Prisen på å få gjort lyssonene smarte av elektriker i eksisterende bolig er heller ikke dyrt lengre. Som et eksempel så koster 6 489 kr om en ønsker å få dimming i tre lyssoner pluss Smarthub ferdig installert av elektriker. Tar en bort Smarthub og oppstartskostnad, så koster det under 1 000 kr per lyssone. Det er rimelig når en får produktet + installasjon av elektriker.

PS I. Ønsker en å bestille med dimming er det viktig å merke seg at en trenger en liten impulsfjær slik at en også kan dimme lyset fysisk ved å holde lysbryteren inne. Impulsfjæren plasseres da bak den eksisterende lysbryteren. En slik impulsfjær får en kjøpt billig hos blant annet Clas Ohlson og den passer til alle vanlig lysbrytere.

PS II. Ikke glem å meld deg på julekalenderen om du ikke har gjort det!