Hvilke smarte løsninger er det lurt å begynne med?

Hvilke smarte løsninger er det lurt å begynne med?

Mange som er nysgjerrige på smarthus lurer på hvor og hvordan de skal begynne. Det er forståelig, fordi smarthusverdenen er en jungel av dingser og ting du kan koble sammen.

I dette innlegget vil vi først vise deg hvilke funksjoner som ofte er lurt å starte med og så forteller vi litt om hvordan du raskest mulig kan få det opp å gå, både med hjelp fra elektriker og helt på egenhånd.

Det området i boligen din som du sannsynligvis vil få mest igjen for å gjøre smart er varmestyring og lysstyring.

Grunnen til det er at varmestyringen vil øke komforten i boligen din, samtidig som du vil spare strøm, bra for lommeboka og bra for miljøet.

I følge ENOVA kan du redusere strømforbruket ditt 5 prosent for hver grad du senker temperaturen. Ved å installere et sentralt varmestyringssystem, som for eksempel smart varmestyring fra Futurehome, så vil du kunne redusere gjennomsnittstemperaturen i hjemmet ditt med flere grader.

Ok, så hva er det du trenger for å komme i gang med varmestyring?

Panelovner er en form for varmekilde veldig mange bruker for å varme opp boligen sin, dersom du bruker panelovner kan du enkelt bestille en Smarthub, smarte sensorer og noen smarte veggplugger fra Fibaro (alt kan bestilles fra nettbutikken vår her). Når du har dette er det bare å koble opp Smarthuben, «lære inn» enhetene, stille varmeovnene på max og sette ønsket temperatur i Futurehome appen.

(Fortsetter under bildet)

Men hva om jeg har varmekabler eller radiator?

Dersom du vil gjøre varmekabler smarte, så trenger du en smart termostat. Den smarte termostaten fungerer som en standard, «dum» termostat, bortsett fra at den også kan kommunisere med Smarthuben og du kan stille varmen rett fra mobilen din. I tillegg til dette så vil du også kunne se totaloversikt over forbruket du har på varmekablene dine og du kan tidsinnstille de, slik at du sparer strøm når du ikke er hjemme. Hvis du har radiator så trenger du en termostat for radiatorer, den har omtrent like funksjoner som den for varmekabler.

«Trenger jeg elektriker?» er det mange som spør oss om

Både ja og nei kan vi svare på det, men vi anbefaler alltid å bruke en elektriker for å sikre kvalitet og fagkunnskap. Dersom du bare kobler til smarte veggplugger for å styre lys, apparater eller panelovner, så må  du ikke ha elektriker, og kan sette det opp selv. Dersom du vil ha smarte termostater så vil det være behov for elektriker som kan skifte ut de gamle termostatene dine på en trygg måte. Heldigvis har vi over 200 elektrikerfirma som er sertifiserte Futurehome partnere, slik at de har den kompetansen som er nødvendig for å gjøre smarte installasjoner.

Vil du sjekke om din lokale elektriker er sertifisert? Søk i forhandleroversikten her!

Ok, så du har fått på plass varmestyring, lysstyring og kan styre det fra appen, hva er det neste du burde vurdere?

Her er noen ideer:

  • Elektronisk dørlås, så du slipper å lure på hvor nøkkelen har blitt av eller om du glemte å låse.

 

  • Smart garasjeportåpner, alltid ha lukket garasje, åpne den fra hvor som helst du befinner deg, rett fra smarttelefonen din.

 

  • Smarte røykvarslere på kjøkken, i stua og på vaskerommet, så du får varsel på smarttelefonen dersom en hendelse oppstår når du ikke er hjemme.

 

  • Smarte vannlekkasjesensorer, så du slipper å komme hjem til en gigantisk lekkasje og ødelagte gulv, vegger eller tak.

 

  • Heavy duty smartplugg på store apparater som vaskemaskin og komfyr, så du kan kutte strømmen til apparatene dersom du har glemt å skru de av eller hvis brannalarmen går.

 

  • Stemmestyring, for den ultimate opplevelsen burde du tenke på å investere i en Google Home eller Amazon Echo (tilgjengelig gjennom IFTTT), slik at du kan styre alle brytere og funksjoner med stemmen din. Du kan til og med fortelle barna at middagen er klar og automatisk skru av TV’en deres og kutte internett. Da vil de garantert komme ut av rommene sine. Les mer om hvordan talestyring vil bli den nye hverdagen vår her.

Er du klar for å komme ordentlig i gang med smarthus? Da bør du prøve Smarthusveilederen!

I Smarthusveilederen kan du sette opp og designe ditt eget smarte hjem, du velger enkelt de rommene du ønsker å gjøre smart, hvor mange lamper som skal styres, hvilket rom som skal ha smart varmestyring og smarte røykvarslere. Denne videoen viser deg hvordan det fungerer eller prøv smarthusveilederen direkte her.