Erik og Stian besøkte Consumer Electronics Show 2018

Erik og Stian besøkte Consumer Electronics Show 2018

Erik og jeg var nettopp på Consumer Electronic Show i Las Vegas, verdens største messe for forbrukerelektronikk svarte virkelig til forventningene. Fra den 10 januar til og med den 12 januar har vi tilbakelagt 75 000 skritt hver blant over 4000 utstillere i fordelt på forskjellige utstiller haller rundt om i Las Vegas. I dette innlegget skal vi gi dere et innblikk i det vi fikk sett og vår tolkning av den oppkoblede fremtiden vi har i møte.

Inntrykk

Med over 200 000 teknologi entusiastiske besøkende på CES var det kanskje asiatere vi så mest av, messen og byen hadde flere tusen besøkende fra landene i østen som produserer mest hardware innenfor dette markedet.  

På produkt fronten var det ingen tvil om at det var Google som hadde et av de største markedsføringsbudsjettene i år. “OK Google” var over hele byen, på reklameskilt, på offentlig transport og nesten alle ustillernes sine boder på området for smarte hjem.

 

 

 


Smarte speil

En trend vi ser kommer mer og mer er smarte speil. Vi ser for oss at minst ett av disse speilene vil være å finne på markedet innen noen år. Kanskje får vi til og med se status fra ditt Futurehome mens du står å pusser tennene? 🙂

 

Z-Wave

På Z-Wave alliansens område var de fleste store leverandører av Z-Wave utstyr til stede. Her hadde leverandørene flere nyheter å vise frem. Når vi vil se de i butikkhyllene er nok vanskeligere å vite, men vi har mye kjekt i vente. Dette området dekket nesten 500 kvadratmeter med 30 leverandører og Z-Wave alliansen selv. Her ved dette området og ved andre Z-Wave leverandører sine stands ble over 2000 z-wave produkter vist frem.

 

Andre IoT protokoller

Det var faktisk ikke så mye Bluetooth å se på CES2018, vi kunne skimte noen produkter her og der, litt reklame men ellers lite. Det vi kunne se en god del av og som vi sikkert vil se mye av i fremtiden var Zigbee. Zigbee benyttes i dag av flere store produsenter slik som Phillips, Ikea, Amazon Echo, Wink, Logitech etc. Vi kunne se flere Zigbee enheter rundt om på hele messeområdet, vi tok også en  tur innom Zigbee alliansen sitt private område hvor vi fikk demonstrert det som eksisterer på markedet og det som vi kanskje har i vente.

Foruten Zigbee var det flere produkter med Homekit støtte rundt om på CES. Det vi også så en del av var LoRaWan.

De store

LG, Samsung, Sony, Panasonic og de andre store produsentene hadde omtrent hvert sitt bygg for å vise frem sine nåværende og fremtidige produkter. Blant Sony, LG og Samsung var konkurransen høy på hvitevarer, flatskjermer og IoT. LG hadde laget en hel “grotte” med flere hundre fleksible flatskjermer som gikk fra gulv til tak.

 

Hvitevarer

Det var ingen tvil om at hvitevarene på kjøkkenet og apparatene på vaskerommet nå skal ha tilkobling mot skyen og at alle enheter i hjemmet skal kunne samhandle for å tjene deg som forbruker. Eksempler her er vaskemaskiner som sier fra når de er ferdig, skap som tørker og “stryker” klær. Maskiner som bretter klær for deg, kjøleskap med kamera som lar deg se hva du har i skapet og komfyrer som lar seg starte med Google home eller Amazon Echo.

 

Droner & Roboter

Konsulentfirmaet McKinsey mener at roboter vil kunne overta over 800 yrker innen de neste 20 årene, selv om det i seg selv kanskje er skremmende så vil også roboter kunne hjelpe oss med veldig mye i hjemmet. Robotstøvsugeren er ikke en ukjent robot, selv i de norske hjem. Roboter som både støvsuger, vasker og overvåker hjemmet vaår å se hos flere produsenter på CES. Kunstig intelligens og roboter ser ut til å gjøre mer komplekse handlinger enn å støvsuge et gulv, og dette innen ganske kort tid. På CES var robotene i stand til å følge deg rundt om i messeområdet, spille pingpong, spille fotball, sjakk og lignende. Droner samarbeidet om å bygge bygg mens andre roboter ønsket å bli ditt nye kjæledyr.

 

Biler

CES handler om konsumer teknologi, biler og andre transportmiddel er en del av gamet. Faktisk har CES blitt en av de viktigste messene for bilindustrien de siste årene. En ting er sikkert etter å ha fått en smugtitt inn i bil fremtiden, jeg kommer ikke til å kjøpe meg en ny bil som benytter bensin eller diesel som forbrenningsmotor i årene som kommer. Alt som ble vist her var enten elektrisk drift av batteri eller i kombinasjon av hydrogen og batteri. Ikke en bil ble vist frem som ikke hadde muligheten til å være selvkjørende. Når man snakker om de 800 yrkene som står i fare for å bli overtatt av robot så gjelder dette spesielt transportnæringen. Alle bilene som ble vist frem her kunne i dag være helt selvkjørende, grunnen til at de ikke er allemannseie helt enda er at det vil være vanskelig å helt unngå kollisjon med “dumme” biler som kjøres av mennesker samt lovverk i forskjellige land som forhindrer denne type teknologi. Innen få år vil dette være fikset, personlig gleder jeg meg til at man kan kvitte seg med bilen som kanskje står 20 timer eller mer i oppkjørselen i løpet av en dag.

 

Oppsummering

Vi er veldig glade for å leve i denne tiden, det er utrolig spennende å se på alt som er på vei til konsumeren. Å jobbe i Futurehome og være en del av å gjøre hverdagen enklere, tryggere og bedre for deg som kunde føles veldig godt. Vi gleder oss til det vi ser på CES blir vanlig og til at alle hjem der ute blir oppkoblet.